Om du ska köra bil utanför EU behöver du ett internationellt körkort

Ska du ut på semester och tänker dig att du ska köra bil är det viktigt att du är förberedd. För det är mycket du måste hinna med och en del saker du vill tänka på innan avresan. Försäkringar av olika slag är alltid bra att titta närmare på. Du kommer trots allt att befinna dig utanför EU och det kan då vara du själv som är ansvarig för din vård. De flesta hemförsäkringar täcker detta upp till 45 dagar. Dock behöver du ha ett internationellt körkort för att kunna köra utomlands. Det räcker inte nödvändigtvis med ditt vanliga svenska körkort.

Ett internationellt körkort är ett dokument som översätter körkortet till flera språk. Det ska visas upp tillsammans med ditt vanliga för att vara giltigt. Du kommer då att kunna köra bil utomlands utan att det innebär svårigheter eller krångel. För det är viktigt att du är förberedd på vad det innebär att köra bil i ett annat land.

Internationella körkort behövs utomlands

När du lämnar EU finns det andra regler och lagar som gäller än om du befunnit dig inom EU. Därför är det alltid viktigt att se över vad som du behöver tänka på. Om du planerar att köra utomlands är det viktigt att du först skaffar ett internationellt körkort. Det går att skaffa bland annat hos Motorförarnas Helnykterhetsförbundet som är en av sex organisationer som får utfärda ett sådant i Sverige. De kan enbart hjälpa dig som har ett svenskt körkort men du får då ett giltigt körkort att använda internationellt. Inom EU behöver du inte ett sådant här körkort då du har ett EU körkort.